Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης, με τίτλο «Το Νερό έχει μνήμη. Εμείς;»

Το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, αφού «αφουγκράστηκε» τις ανάγκες των καιρών μετά τις πρόσφατες πλημμύρες  και  στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του,   προτίθεται να πραγματοποιήσει πιλοτική Δράση/Εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας της ΠΕ Πέλλας με τίτλο «Το Νερό έχει μνήμη. Εμείς;».  Η Δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί  σε συνδιοργάνωση με τις Δ/νσεις Πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας-Σχολικές Δραστηριότητες (ΣΔ), ΚΕΠΛΗΝΕΤ ΚΑΙ ΣΣΝ Πέλλας,  σε συνεργασία με τους Δήμους της ΠΕ Πέλλας, τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους τοπικούς Συλλόγους  Εκπαιδευτικών Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης. Απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας της ΠΕ Πέλλας και στους μαθητές τους. Εντάσσεται στο έργο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Νερό και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συντονίζεται από το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών και στα δύο τοπικά δίκτυα «Σκέφτομαι αειφορικά, δρω υπεύθυνα» και «Εθελοντισμός: Οι συνάνθρωποί σου σε χρειάζονται»,  που συντονίζονται αντίστοιχα από τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης-ΣΔ.


Η Δράση έχει δύο σκέλη:
Α. Περιλαμβάνει,
·         ενημέρωση των σχολικών μονάδων σχετικά με την αειφορική  διαχείριση των υδατικών πόρων (υδρολογικός χάρτης Πέλλας), τα χαρακτηριστικά, τα αίτια και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών-πλημμυρών που απειλούν τις σύγχρονες κοινωνίες και ειδικά τη χώρα μας, τις προοπτικές μείωσής τους, καθώς και την αναγνώριση της σημασίας της πρόληψης στην προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Την ενημέρωση στα σχολεία θα πραγματοποιήσουν, εθελοντικά, εκπαιδευτικοί του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων. Το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών αναλαμβάνει την υποχρέωση, προκειμένου να υποστηρίξει τη μαθησιακή παρέμβαση, να διαθέσει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.  
·         δημιουργία  εικαστικών έργων από τους μαθητές (ζωγραφικής, φωτογραφίας, σλόγκαν), τα οποία θα  αξιοποιηθούν καταρχάς για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και στη συνέχεια της επικράτειας μέσω των προαναφερόμενων  και  των ΜΜΕ.
·         3 στρογγυλά τραπέζια-ενημερωτικές  που θα αφορούν στις ανωτέρω επιμέρους δράσεις  και τα οποία  θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες αντίστοιχα:

A/A
Ενημερωτική Συνάντηση-Στρογγυλό Τραπέζι
Τόπος
Ημερομηνία /ώρα
1
«Το Νερό έχει μνήμη. Εμείς;»- Διαβούλευση
Γιαννιτσά, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου , Δημαρχείο Δήμου Πέλλας (ισόγειο)
Παρασκευή  8/12/2017, 11:30-13:00πμ
2
«Το Νερό έχει μνήμη. Εμείς;» - Διαβούλευση
Αριδαία, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΕΠΑΛ Αριδαίας
Δευτέρα,  11/12/2017, 09:00-10:30
3
«Το Νερό έχει μνήμη. Εμείς;» - Διαβούλευση
Έδεσσα, Πολιτιστικό Κέντρο Περιοχή Καταρρακτών
Δευτέρα,  11/12/2017, 11:30-13:00πμ

Οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος στα προαναφερόμενα Στρογγυλά Τραπέζια, ένας από κάθε σχολείο μετά από ορισμό τους ως εκπρόσωποι του σχολείου τους, θα εργαστούν στη συνέχεια εθελοντικά για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  των μαθητών και των συναδέλφων τους με παρέμβαση διάρκειας τουλάχιστον 2 ωρών για κάθε σχολική τάξη, μεταξύ 12  και 14/12/2017. Η συμμετοχή τους θεωρείται εγκεκριμένη από την υπηρεσία τους. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου τους να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή  8  Δεκεμβρίου 2017 στον παρακάτω σύνδεσμο.


Β. Στοχεύει στην καλλιέργεια της αξίας της συμμετοχής των εθελοντών σε περιπτώσεις εκδήλωσης τέτοιων προβλημάτων, καθώς και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τελευταίο, παρακαλείστε να διενεργηθούν δράσεις αλληλεγγύης σε κάθε σχολική μονάδα της ΠΕ Πέλλας, ώστε να σταλεί  οικονομική βοήθεια μέσω της σχολικής κοινότητας της Μάνδρας Αττικής σε αυτούς που έχουν πληγεί. Τα χρήματα που θα συγκεντρώσει  κάθε σχολείο θα τα καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του οικείου ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ (βλέπετε παρακάτω), μεταξύ 12  και έως τις 15/12/2017.   με σκοπό μέσω αυτών να προωθηθούν στις αντίστοιχες ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ της Μάνδρας. Στην κατάθεση θα αναφέρεται το όνομα του σχολείου και η φράση «ΜΑΝΔΡΑ».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
Τράπεζα Πειραιώς  GR2401722520005252053377049
ΗΛΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ sullogosekp@gmail.com

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝΑΛΜΩΠΙΑΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
GR8001408730873002001000880
ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ dimandrik@sch.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
GR1701103400000034029607966
Διεύθυνση: Δ. Σχ. Μεσημερίου
 , ΤΚ: 58200 , Τηλ: 697 805 3514, 697 883 8698
E-mail: ekpedessas@gmail.com

Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
Τράπεζα Eurobank 0026.0292.92.0200454351
ΠΡΙΒΑΤΙΤΣΑΝΗΣ  ΠΕΤΡΟΣ   prive@sch.gr

Β’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
Τράπεζα Πειραιώς  GR7001716300006630132473761
ΣΟΥΚΙΟΥΡΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ soukiouroglou@yahoo.gr

Ειδικότερα στο πλαίσιο της εκστρατείας, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Πέλλας στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Καλεί όλες τις σχολικές μονάδες, να συμμετέχουν ενισχύοντας στην πράξη, την πρωτοβουλία με κάθε δυνατό τρόπο. Στέλνουμε μήνυμα αγάπης, ανθρωπιάς και συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας, σύμφωνα και με το Πνεύμα των Ημερών.
Επίσης στο πλαίσιο  του Τοπικού Δικτύου με τίτλο: «Σκέφτομαι αειφορικά, δρω υπεύθυνα» που συντονίζει η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Πέλλας, θα δημιουργηθεί ομάδα σχολείων που θα υλοποιήσουν προγράμματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Οι συντονιστές εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν σε Ημερίδες και ενημερωτικές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί υποστηρικτικό ηλεκτρονικό υλικό στα ενδιαφερόμενα σχολεία. Επιπλέον θα υπάρχει συνεργασία της Υπεύθυνης Σχ. Δραστηριοτήτων Π.Ε. Πέλλας με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ. Αττικής, με σκοπό την επικοινωνία των σχολείων του νομού μας με τα σχολεία της πρόσφατα πληγείσας περιοχής και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, που θα βασίζονται στις αρχές της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία αλλά και στην καλλιέργεια του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη.
Ανάμεσα στις δράσεις του Δικτύου, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Πέλλας, θα συνεργαστεί με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών στηρίζοντας τις δράσεις αλληλεγγύης που προτείνονται για τα σχολεία της Μάνδρας Αττικής.»

Αρωγοί στην Εκστρατεία Ενημέρωσης και Αγάπης στέκουν και οι Δήμοι της ΠΕ Πέλλας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ταυτόχρονα να συνοδεύσουν τη συμβολική δράση αλληλεγγύης των σχολείων με αποστολή βοήθειας σε νερά, χυμούς και κομπόστες στους μαθητές των σχολείων της Μάνδρας που έχουν πληγεί..

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στο ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών και στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων κες Ελισάβετ Φράγκου και Αικατερίνη Βάσιου.

Φέτος ο Μικρός Χριστός  για την Πέλλα γεννήθηκε στη Μάνδρα Αττικής!

                                                                                     Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

                                                                                          ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου